Skip to content

PIEŅIEMAMIE DEFEKTI

PIEŅIEMAMIE DEFEKTI

Lai gan mēs atzīstam, ka atvērtas plaisas un plīsumi jūsu mēbelēs, nav pieņemami, ir konkrētas koka īpašības, kurus vienlaikus stingri klasificē kā defektu, bet, tomēr, uzskata mēbeļu nozarē par pieņemamu (un zināmā mērā pat vēlamu).

Tās ir plaisas, plīsumi un zariņi.

Plaisas – Ir nelielas plaisas, kuras paradās virsmās, sausuma un vecuma dēļ, kā arī ir izplatīti dažos kokmateriālos (parasti graudainās šķirnēs). Plaisa parasti neiet caur visam dēlim, lai atklātu redzamo gaismu. Viņiem būs tendence pazūst mitro un silto mēnešu laikā un atkal paradīties sausos, aukstos mēnešos. Tāpēc, ka apkopes līdzekļi bieži aizpilda šos atverumus, kā slēgtu sacietējušu produktu bieži veido mirkļa kores uz virsmas, ko var izjust uz tausti. Ja jūs tas uztrauc, tos var noņemt ar vieglu tērauda vilnu OOOO markas, kas ir piesūcināta ar jūsu regulāru kopšanas līdzekli.

Plīsumi – parādās kā dabīgas plaisas vai šķiedru atdalījumi (vertikāli, vai horozontāli, vai arī abi) koksnes struktūrā. Tos izraisa izaugsmes defekti, saraušanās, stress vai kompresijas, bieži tiek izraisīti vēja vētras laikā un dažreiz arī ciršanas laikā. Plīsumi var paradīties arī ar vecumu.
Ir dažādi veidi (sirds forma, krūzes forma u.c.) un viņi vissbiežāk ir iekšējie, bet var būt vienā virsmā zaģmateriālā. Koksnei ar plīsumiem ir interesanti graudu raksti, un tāpēc mēs šādus gabalus nenoraidam.
Tomēr, vecuma plīsumus var padarīt par plaisām, un, ja tas notiks, tad jūsu izstradājumu apkalposim pēc garantijas.

Zariņi – iespējams, ir visvairāk labi zināms pieļaujamais defekts, tie ir zaru pārpalikumi koksnē. Zars, tuvu nozāģēts stumbram, dabīgi atstāj zariņu (pieņemamu). Salauztais zars, kas ir aplenkts ar jaunaudzējiem, rada brīvu vai mirušo zariņu. Kā ar plīsumiem, zariņi var radīt visspievilcigākās koksnes virsmas, un daudzi kolekcionieri meklē izstradājumus ar zariņiem, viņu skaistuma dēļ.